maanantai 16. heinäkuuta 2012

Ruokavalio ja monta muuta seikkaa

Netti on pullollaan ns. "hiustenkasvatus"-vinkkejä. Niitä on laidasta laitaan. Joidenkin mielestä jokainen voi saada pitkät hiukset, kunhan on vain kärsivällinen ja hoitaa niitä tunnollisesti (kunto -> latvat). Joidenkin mielestä hiustne kasvua ei voi millään maailman keinolla muuttaa. Joidenkin mielestä elämäntapamuutos antaa hiuksille kasvupyrähdyksen (terveellisyys -> ruokavalio ja liikunta), joidenkin mielestä tarpeeksi hellävaraiset tuotteet.
Joidenkin mielestä hiuksilla on yksilöllinen, geeneihin perustuva kasvu, joka on mikä on, eikä se lyhene tai pitene, tekisi vaikka mitä. 
Minä taas uskon että hiusten kasvu on kokonaisuus näistä kaikista. Hyvä verenkierto päänahassa stimuloi hiusjuurien toimintaa (hieronta yms. muuu harjaaminen). 

Kaikkein suurin seikka jopa netin keskusteluissa tuntuu olevan ruokavalio. Jos et syö hyvin, se näkyy hiuksissa. Mutta uskon että voin ne aineet, joita hiukset tarvitsevat, vaikuttavat eniten hiusten kuntoon ja siihen voi myös vaikuttaa lisävitamiineilla.
Tietysti on myös niitä eläviä todisteita, jotka syövät niin kuin haluavat ja hiukset ovat silti ihan normaalit ja hyvässä kunnossa. Tunnen jopa erään opiskelijan, jolla ei pahemmin ole aina rahaa syödä ruokaympyrän mukaan. Eikä hän aina ihan perus lihaakaan syö, enimmäkseen kalaa ja kanaa. Joskus sanoo että saattaa mennä päiväkin että syö vaan jotain pientä eikä mitenkään erityisen monipuolisesti.
Silti kyseisellä henkilöllä on paksut, kiiltävät ja pidemmät hiukset kuin kenelläkään tutullani, niin pitkät että niitä luulaan aina pidennyksiksi (jotka ne eivät ole).
Mutta jos hiuksesi ovat esimerkiksi aina olleet tietyllä lailla suomalaisittain ohuet, et saa niitä millään ihme-erikois-ruokavaliolla paksuuntumaan. Hiuksista saattaa tulla toki parempikuntoiset tai ne saattavat näyttää paksummilta (kun hiuksia on runsaammin), mutta hiukset ovat sen paksuiset, kuin sinulle on luotu.

Shampoonkin käyttö on oleellinen minun mielestäni hiusten kunnon kannalta. Ennen vanhaan jopa vanhoilla ihmisillä oli paljon enemmän pitkiä - paksuja - hiuksia kuin nykyään. Nykyään vanhemmilla - usein permanenttien, kemikaaleilla pilattujen hiuksien ansiosta - pitkät hiukset näyttävät lähinnä hyppynarulta. Ei tietenkään kaikilla, en yleistä.
Nykyään hiuksia rasitetaan paljon enemmän, shampoot ovat liian peseviä ja hiuksia kuluttavia, että ihmettelen suuresti, kenellä esim. seuraavalla sukupolvella on yhä upeat hiukset esim. keski-ikäisenä tai vanhempana?
Monet unohtavat, että tietyt käsittelyt vaurioittavat myös hiusjuurta, josta pukkaa koko ajan tervettä, uutta hiusta. Jos hiusjuuret vahingoittuvat pysyvästi, niin pitkille, hienoille hiuksille voi sanoa hyvästit.
Hiusjuuria vahingoittavat esim. pidennyksien liika käyttö, esim. pidennykset päällä vuosi tolkulla eikä päänahan anneta levätä, pidennyksiä on liikaa, eli päänahka ei kestä pidennysten painoa vaan repii hiuksen juurineen irti, liian kovakourainen harjaaminen (minulta menee ihan kylmät väreet yleisissä vessoissa kun näen ihmisiä, jotka repivät hiuksiaan joka suuntaan kammalla / harjalla miten sattuu ja niin hirveä ritinä kuuluu että tekisi mieli napata harja pois ja heittää sinne vessanpyttyyn). 
Jossain myös keskusteltiin siitä, että kasvis-syöjillä ei hiukset kasva tai menevät itsestään ihan tajuttoman huonoon kuntoon. Luulisin siis, että lihasta saadut proteiinit ja esim. kananmunasta saatu sinkki (ja vihannekset) ja vitamiinit ovat avainsana hiuksien ravintoaineisiin. Netissä olen lukenut jos jonkinlaista ruokavaliota hiuksiaan kasvattaville ja esim. opiskelijalla, jolla ei ole aina varaa syödä sitä mitä haluaisi, ei todellakaan ole varaa aina ostaa kaikkia mahdollisia ruoka-aineita.
Itse yritän ruokavaliossani muistaa ennen vanhaan miten syötiin yleensä ihan "omalta maalta" ruokaa. Maitoa ja kananmunia, lihaa ja vihanneksia. Siinä ne perusainekset sitten onkin. Ja tietysti perunaa ja leipää.

Vaikka mitä enemmän ja enemmän silti parannan ruokavaliota, en ole huomannut, että hiukset olisivat yhtään ns. "paremman" näköisinä tai nopeammin kasvaneet. Tällaiset ne ovat aina olleet. Ja luokkakuvissakin ne on ihan samanlaiset - tosin värjäämättömät vaan. Meillä syötiin kotona useasti perunaa ja lihaa ja kasviksia. Join aina myös maitoa.

Mutta tämä riittää tältä erää, huhhuh, tulipas paljon tekstiä. Ja takaisin aamukahvin kimppuun. ^^

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti