keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Näin kasvatat pitkät hiukset

Jokainen hiuksiaan kasvatteleva varmasti etsii siihen apua netistä. Netti on pullollaan keskusteluja, joissa kysytään keinoja hiusten nopeampaan / parempaan kasvuun. Ja nyt minäkin ajattelin kantaa korteni kekoon. ^^
Listaan siis asioita, joilla on suuri merkitys hiusten kasvun ja hyvän kunnon kannalta:

RUOKAVALIO - Siinä kenties tärkein asia. Hiukset tarvitsevat kasvaakseen monipuolisen ja erityisesti proteiinipitoisen ravinnon. Vaikka kuinka hyvin vaalisit ja hoitaisit hiuksiasi, hiusten kunto saattaa huonontua merkittävästi, jos et saa kaikkia tärkeitä ravintoaineita. Hiukset koostuvat pääosin proteiinista (kreatiini), joita saa mm. kananmunasta, tonnikalasta ja lihatuotteista hyvin. Monilla tutuilla, jotka ovat ryhtyneet kasvissyöjiksi, hiusten kunto on näyttänyt heikkenevän heti eikä hiukset tahdo kasvaa.
Lisäravinteet toimivat loistavana apuna, jos epäilet ettet saa kaikkia ravintoaineita tai haluat muuten vain pelata varman päälle. Muistathan kuitenkin että ravintoaineet eivät korvaa monipuolista ravintoa. 
Ruokaa ei tarvitse syödä tolkuttomasti. Nyrkkisääntönä pidän itselläni sitä, että monipuolinen aamiainen, ei mitään liian täyttävää, välipalaksi mahdollisesti voileipiä ja aterioilla lautasmallin mukaan. 
Vettä ja maitoa kannattaa juoda myös päivittäin, sillä maidossa on D-vitamiinia, joka on puolestaan hyväksi hiuksille. : )
Jo näillä voi vaikuttaa hiusten kuntoon merkittävästi.

HIUSTEN HOITO - PESU JA HOITOTUOTTEET - Myös minun tuttavapiirissäni löytyy näitä "hiukset on pestävä päivittäin"-metodin omistajia. Itsekin joskus - vuosia sitten - pesin hiuksiani päivittäin, koska kaverit sanoi niin ja luulin olevani jotenkin kummajainen jos olisin pessyt esim. joka toinen päivä. : D Jos olet tottunut käymään suihkussa joka päivä, tai liikunnan vuoksi joudut käymään, kannattaa hankkia suihkumyssy, joka laitetaan hiusten suojaksi. Voit siis suihkussa käydä niin useasti kuin haluat, mutta hiuksia ei kannata pilata päivittäisellä pesulla. Ajan mittaan hiukset ovat lässähtäneet ja menettävät kiiltonsa, etenkin jos niitä pesee päivittäin liian pesevällä shampoolla. Yleensä shampoon kyljessä lukee, sopivatko ne päivittäiseen pesuun.
Shampoota ei tarvitse laittaa paljon eikä levittää kaikkialle hiuksiin - niin kuin minä joskus luulin. Ihan noin euron kolikon kokoinen määrä riittää. Hiukset, etenkin pitkät, täytyy pestä pää ylös alaisin, jotta saat shampoon hierottua päänahkaan. Muuten hierot vain päällimmäisiä hiuksia eikä shampoo pääse puhdistamaan päänahkaa - mikä on sen tehtävä. 
Huuhtele hiukset huolellisesti shampoosta ja rutistele ne pyyhekuiviksi. ÄLÄ SIIS HINKKAA HIUKSIA PYYHKEELLÄ - se vahingoittaa hiuksia. Puristele niistä ylimääräinen vesi pois ja kun hiukset ovat pyyhekuivat, levitä hoitoaine - määrä hiuksien kunnosta riippuen. Eniten hoitoainetta tarvitsevat yleensä latvat. JOS pullon kyljessä niin sanotaan, anna hoitoaineen vaikuttaa hetki ja huuhtele se sitten pois.
Kun hiukest ovat huuhdellut, huuhtele hiukset vielä viileällä / kylmällä vedellä mieluiten pää alaspäin, niin että hierot myös päänahkaa samalla. Kylmä vesi sulkee hius suomut ja hiukset saavat kiiltoa.

Hiuksiin kannattaa säännöllisesti tarpeen mukaan käyttää myös hiusnaamioita, hoitosuihketta ja öljyhoitoja. Voisin suositella värjätyille ja vähän kuivahkoille hiuksille XZ:n tyrnihoitoa. Maksaa noin 5 euroa ja kestä minulla esim. ihan mukavasti. Nykyään käytän sitä melkein joka pesun yhteydessä - ennen pesua laitan sitä latvoihin, etteivät haaroitu liikaa. Lisäksi XZ-n hoitosuihke Cafe Vanilja on todettu hyväksi silloin, kun hiukset ovat suihkun jälkeen pyyhekuivat. Suihkutan muutoin sitä yleensä vain latvoihin. Se myös sisältää hiuksille tärkeää kreatiinia.

Hiusten harjaaminen päivittäin on välttämätöntä, ettei hiukset takkuunnu. Hiusten laatu vaikuttaa suuresti siihen, kuinka kauan aikaa niiden harjaamiseen menee. Karkeampi hiuslaatu tarvitsee yleensä enemmän harjaamista kuin suora, lasimainen hius. ÄLÄ KOSKAAN HARJAA HIUKSIA MÄRKÄNÄ. Märkänä hius venyy ja katkeaa harjatessa. Suosi myös takun selvittäjäksi harvapiikkistä kampaa tai selvittele ne mieluiten käsin.
Myös suoristajan, hiustenkuivaajan ja muiden sellaisten poisjättäminen on enemmän kuin suositeltavaa. Anna hiuksien kuivua itsekseen.
Ja muistathan, että hiusten harjaus aloitetaan AINA latvoista ja siirrytään vähitellen, vähä vähältä kohti hiusjuuria. Lopuksi kun olet harjannut hiukset, voit harjata hiukset kauttaaltaan (juuresta latvaan).

LATVOJEN TASOITUS - Oletko kuullut väittämän "hiukset kasvaa nopeammin kun niitä leikkaa säännöllisesti"? Väittämä ei pidä paikkaansa, sillä hiukset ovat kuollutta ainesta, ja ainoa osa mikä hiuksissasi ns. "elää" on hiusjuuri, mistä uutta hiusta tulee n. 1-1,5 cm kuukaudessa. Juuri siksi enemmänkin sisäiset tekijät vaikuttavat hiusten kasvuun paremmin kuin ulkoiset.
Jos leikkaat säännöllisesti huonot latvat pois, hiukset pysyvät vahvoina ja hyväkuntoisina, eikä pituutta lähde turhaan, esim. huonokuntoisten hiusten katkeilu tai putoaminen (jolloin pituutta ei kerry). Eikä huonokuntoista tukkaa ole mitään järkeä kasvattaakaan.
Latvasuoja voi olla myös ihan hyödyllinen. Kampaamoista kannattaa kysellä.

Loppujen lopuksi hiusten kasvuun ehkä tärkein vaikuttava asia on aika ja kärsivällisyys. Voit edellä mainituilla keinoilla saavuttaa yksilöllisen maksimi-kasvuvauhdin (joka on yksilöllinen ja riippuu geeneistä). Mutta huonolla ruokavaliolla ja huonolla hoidolla kauniitkin hiukset muuttuvat huonokuntoisiksi ja kitukasvuisiksi.

Siinäpä ne nyt sitten oli. : )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti